Het geven van borstvoeding is een prachtige ervaring die tijd en geduld vereist. Het is een natuurlijk proces, maar zoals bij alle nieuwe dingen, kan het wat oefening vergen om het onder de knie te krijgen. In deze blog delen we advies van ervaren moeders voor nieuwe moeders die borstvoeding willen geven. We bespreken tips en tricks om het geven van borstvoeding soepel te laten verlopen, hoe je ervoor zorgt dat je baby goed aanhapt en meer.
Aanhappen kan de eerste uitdaging zijn
Het is belangrijk dat je baby goed aanhapt tijdens het borstvoeden. Dit kan in het begin een uitdaging zijn. Hier zijn vier stappen om je baby goed aan te laten happen:
– Houd je baby dicht bij je, met zijn neus ter hoogte van je tepel
– Kantel het hoofdje van je baby een beetje achterover, zodat zijn bovenlipje tegen je tepel kan komen. Hierdoor opent je baby zijn mondje wijd
– Als je baby zijn mond wijd opent, moet zijn kin eerst je borst raken, terwijl zijn hoofdje iets achterover gekanteld is zodat zijn tong zoveel mogelijk borst kan bereiken
– Met de kin van je baby stevig tegen je borst en zijn neus vrij, moet zijn mond wijd open zijn. Boven zijn bovenlipje zie je meer van de donkere huid rond je tepel dan onder zijn onderlipje. De wangen van je baby zien er vol en rond uit tijdens het voeden
Het is normaal dat dit even tijd kan kosten om goed onder de knie te krijgen. Als je hulp nodig hebt, vraag dan gerust advies aan je verloskundige of lactatiekundige. Met de juiste techniek wordt borstvoeding geven voor jou en je baby comfortabeler en effectiever.
Hoe kan de partner helpen bij borstvoeding?
Als partner speel je een belangrijke rol bij het ondersteunen van borstvoeding, zelfs als je niet zelf kunt voeden. Het is cruciaal om je partner te helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen door haar aan te moedigen en positief te blijven over haar vooruitgang. Het aanleren van borstvoeding kan wat tijd en oefening vergen, dus het geven van regelmatige complimentjes en woorden van steun is van onschatbare waarde.
Een comfortabele en rustige omgeving creëren tijdens het voeden is ook belangrijk. Zorg ervoor dat je partner een comfortabele zithouding heeft en bied ondersteuning met kussens indien nodig. Daarnaast kun je praktische taken op je nemen, zoals het verzorgen van huishoudelijke taken, zodat je partner zich kan richten op het voeden van jullie baby.
Een handsfree kolf kan een geweldige manier zijn om actief betrokken te zijn bij het kolvenproces. Door je partner te helpen bij het opzetten van de kolfapparatuur en haar te ondersteunen tijdens het kolven, kan je haar de mogelijkheid bieden om melk af te kolven terwijl ze haar handen vrij heeft voor andere taken.
Het geven van een rustgevende massage kan ook helpen om haar te ontspannen en haar melkstroom positief te beïnvloeden. Bovendien is het belangrijk om openlijk te praten over borstvoeding en eventuele zorgen of vragen die je partner heeft serieus te nemen. Door samen informatie over borstvoeding te lezen of bij te wonen, kun je samen groeien in begrip en samenwerking.
Door actieve betrokkenheid en ondersteuning te bieden, kan je een waardevolle partner zijn in het hele proces van borstvoeding. Jouw steun en aanmoediging zijn belangrijk. Het zorgt ervoor dat borstvoeding een positieve ervaring blijft voor zowel je partner als jullie baby.
Hoe lang moet je borstvoeding geven?
Veel moeders vragen zich af hoe lang ze borstvoeding moeten geven. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan om gedurende de eerste zes maanden exclusief borstvoeding te geven, gevolgd door aanvullende voeding tot minstens twee jaar. De duur van borstvoeding geven is echter een persoonlijke keuze die afhangt van de moeder en haar baby.
Borstvoeding en werk, hoe combineer je dat?
Veel moeders combineren borstvoeding met werk, wat kan worden uitdagend maar is zeker haalbaar. Het is belangrijk om een goede kolfroutine op te zetten en ervoor te zorgen dat je werkplek een borstvoedingsvriendelijke omgeving biedt. Bespreek met je werkgever de mogelijkheden voor flexibele werktijden of een geschikte ruimte om te kolven. Door planning en organisatie kun je succesvol borstvoeding blijven geven, zelfs als je weer aan het werk bent
Het geven van borstvoeding is een unieke reis voor elke moeder en haar baby. Het is niet alleen voedzaam, maar ook een bijzondere manier om een sterke band op te bouwen. Door te luisteren naar je baby’s behoeften, ondersteuning te zoeken wanneer nodig, en jezelf de tijd te gunnen om te leren, kun je genieten van deze speciale periode in het leven van jou en je kind. Vertrouw op jezelf, vertrouw op je baby, en laat je omringen door liefde en steun van degenen om je heen.
Voor meer informatie en ondersteuning over borstvoeding kun je altijd terecht bij je verloskundige, lactatiekundige of borstvoedingsadviseur. Samen kunnen we ervoor zorgen dat elke moeder en baby een goede start krijgen met borstvoeding, vol vertrouwen en vreugde.